Предстои разчистване на натрупан боклуци в гробище край Варна.Сумата от 1.2 млн.

...
Предстои разчистване на натрупан боклуци в гробище край Варна.Сумата от 1.2 млн.
Коментари Харесай

Искат 1.2 млн. лева за разчистването на 6000 куб. метра боклук от гробището в Тополи

Предстои разчистване на натрупан отпадъци в гробище край Варна.

Сумата от 1.2 млн. лв. желае общинското сдружение „ Обреди “ от бюджета за 2024 за разчистването на над 6000 куб. м. битов разбъркан боклук, генериран от гробището в село Тополи. Това излиза наяве от дневния ред на престоящо съвещание на комисията по благосъстоятелност и стопанство към Общински съвет, научи

На 13 септември 2023 е осъществена инспекция и е написано наставление от органите на РЗИ – Варна за премахването на насъбрани боклуци в гробищния парк. Срокът за предприемане на ограничения е до края на юни 2024 година.

Инспекторите са установили, че краят на парка не е ограден и има струпани голям брой разнородни отпадъци – чаши, облекла, камъни, бутилки и други. Между гробищните места за покойници имало обезпечени съдове за боклуци, които са претъпкани. Освен това имало следи за запалени и изгорени боклуци, имало и бутилки, елементи от шубраци, клони от високи дървета, хартии и други.

По думите на шефа на сдружението Тодор Генков боклуците са акумулирани преди повече от 10 години и съставляват разбъркан битов боклук, почва, камъни и зелени боклуци. Твърди обаче, че откогато е встъпил в служба през 2022 година, следва усъвършенстване на графика за настоящо разчистване на парка от обслужващата компания и стартира по – регулярното му транспортиране.

Това не било задоволително да реши казуса с по този начин насъбрания дотук отпадък. Освен това „ Обреди “ не разполага с нужните средства за премахването му. Особено след удържан дял за 2020 и 2021 в размер на 97%.

През 2018 е направено геодезическо снимане като точно при него е установено, че натрупаното количество е в размер на 6055 куб. м.

При снимането са открити общо 6 купчини с боклуци. Най-голямата е над 2000 куб.м, а най- дребната - близо 250 куб.м.

За казуса с отпадъка сдружението неведнъж е уведомявало Община Варна с писма през 2020 година. Смесеният битов боклук е генериран главно от жители, посещаващи гробищния парк и е разбъркан със земни маси и строителни боклуци от активността на сдружението.

„ Обреди “ се обръща към Общински съвет като принципал, тъй като не е в положение единствено да се оправи с казуса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР